Nieuws over PassiefBouwen

Op de hoogte blijven van PassiefBouwen nieuws en cursussen?


Duitsland krijgt 's werelds grootste passiefhuis-wooncomplex
19-08-2016
In de Duitse plaats Heidelberg komt een duurzaam appartementencomplex met 162 woningen dat volgens de principes van het passiefhuis wordt gebouwd.

Bouwsector vermindert CO-2 met nieuwe rekenmethode
15-08-2016
De bouwsector kan de CO2-uitstoot van gebouwen verminderen. Binnenkort kunnen bedrijven bij bouwprojecten milieubeslissingen nemen op basis van één score.

Zo bouw je een ecoboerderij: hoe doen we straks de was?
08-08-2016
Aan de rand van Arnhem werken twintig mensen aan hun ecowoondroom: een oude boerderij wordt omgedoopt tot ecologische woongemeenschap van vijftien huizen. Hoe maak je een duurzame droom realiteit? Bij OneWorld lees je iedere maand een update. Deel 3: hoe doen we de was en wat is belangrijker, bomen of zon?

Energieneutraal bouwen begint met goed isoleren
21-06-2016
Alle grote bouwers hebben ‘energieneutrale’ woningen. Welk concept financieel het aantrekkelijkst is, blijft nog de vraag.

Passieve en natuurlijke architectuur!
26-05-2016
In een continu verder verduurzamende wereld zien we vele ontwikkelingen. Echter ook processen zullen we anders moeten organiseren. Dat geeft pas echt reuring. De bouwwereld dient zich veel meer horizontaal te organiseren. Het is dus zaak je met de juiste mensen te omringen, duurzame mensen om precies te zijn. En die vinden is niet zo moeilijk. Echt duurzame mensen delen immers graag hun kennis en ervaringen. Zij hebben het verduurzamen van de wereld als hoofddoel en daar kom je alleen door van elkaar te leren!

ZEN voor jezelf
28-04-2016
Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die kans een kleine drie jaar geleden en inmiddels vordert de bouw. Van het begin af aan stond voor ons vast dat het een comfortabel huis moest worden en vanzelfsprekend ook zeer energiezuinig. ‘ZEN’ dus; al had het Lente-Akkoord die term nog niet gebruikt in dit verband. Een persoonlijk verhaal dit keer, over de realisatie van een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning voor onszelf.

‘Massief-passief’ als nieuwe norm
06-03-2016
In Vroomshoop heeft de Twente woningcorporatie Mijande Wonen gezorgd voor een van de eerste woonzorgcomplexen, die volgens de nieuwe ‘massief-passief’-methode zijn gebouwd. Eind maart is het complex van de Baalderborg Groep aan de Stationsstraat klaar voor de eerste bewoners.

Samen werken aan de nul
29-02-2016
Het idee dat woningen evenveel duurzame energie kunnen opwekken als verbruiken, houdt Nederland bezig. Technisch kan het, maar zonder slim samenwerken gaat het niet lukken. Een nul-op-de-meter-woning vraagt om de juiste softskills, resultaatgericht werken, scrumteams en gezond verstand.

Duurzaam mag ook mooi zijn: Een andere kijk op de wijk door nieuwe gevels
26-01-2016
Tegenwoordig puilt de markt uit van de hippe terminologie. Renoveren en Groot Onderhoud bestaan al wel een tijdje, maar Revitalisatie en Transformatie, Opwaarderen en Transformeren komen ook steeds vaker om de hoek kijken. Daarnaast moet een gebouw natuurlijk voldoen aan Duurzaamheid, willen we een Gezond Leefklimaat en wordt er gevraagd naar de Milieu-effecten (wilt u nog even met koolstof uw voetafdruk op papier zetten).

Erkenning voor landhuis Heesch dat geen energie verbruikt
02-12-2015
HEESCH - Aan de buitenkant is het niet te zien, maar het rietgedekte huis van Gerard en Vera Marijnissen is niet zomaar een riante woning aan de rand van Heesch. Het huis is gebouwd volgens de normen van Passief Bouwen.

Groen licht voor bouw De Lange Akker in Berkel-Enschot
12-11-2015
BERKEL-ENSCHOT - De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de start van het nieuwbouwcomplex rond De Lange Akker aan de Bosscheweg in Berkel-Enschot.

Passiefmassief gebouwd woonzorgcentrum
14-10-2015
In een Vroomshoopse woonwijk staat een woongebouw voor mensen met een beperking. Dit eerste passiefmassief gebouwde woonzorgcentrum van Nederland van de Baalderborg Groep, met de naam Spoor 12, werd vorig jaar oktober officieel geopend.

Praktijkboek Passiefhuis: alle passiefhuis ins & outs in een praktisch jasje
14-10-2015
Energiezuinig bouwen is hot! Mede daardoor is het passiefhuisconcept ook in de Nederlandse bouwsector een begrip geworden. En sinds deze week is deze innovatieve bouwmethode ook beschikbaar als praktisch en handzaam praktijkboek.

Passiefhuisconcept breed toegankelijk voor Nederlandse bouwsector
01-10-2015
Energieneutraal bouwen wordt een steeds belangrijker begrip voor de Nederlandse bouwsector. Daarom is de ontwikkeling en stimulering van bewezen bouwmethoden die hier een bijdrage aan leveren cruciaal voor innoverende bouwbedrijven. Het passiefhuisconcept is zo’n methode, die door SBRCURnet en de Stichting Passiefbouwen.nl vertaald is naar praktische toepasbaarheid in de vorm van Praktijkboek Passiefhuis. Met dit boek is de methode op een laagdrempelige manier toegankelijk geworden voor de gehele bouwsector. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen.

VSO School Alkmaar in Passief jasje
01-09-2015
Op deze mooie groene locatie zijn twee gebouwen gerealiseerd die door SVP ontworpen zijn. Eén gebouw betreft een reguliere 8 klassige basisschool. Het andere gebouw biedt onderdak aan een VSO school (een Mytylschool voor kinderen van 12 tot 20 jaar). In dit gebouw wordt geïntegreerd onderwijs, zorg en therapie aangeboden.

Voorlichting: Demonstratie Energie-Innovatie regeling
28-08-2015
Tot en met 27 oktober kunt u aanvragen indienen voor de regeling Demonstratie energie-innovatie. Deze regeling is bedoeld voor investeringsprojecten die het stadium van een prototype voorbij zijn en voor het eerst in de markt worden toegepast, nét voor (grootschalige) marktintroductie. Bent u geïnteresseerd? Kom donderdag 3 september naar de voorlichtingsbijeenkomst

Passief Huis-woningen
12-08-2015
Aan het Molenplein in Middelharnis staat een zestal huurwoningen die volgens het Passief Huis-principe zijn ontworpen en gebouwd.

Meestoof leeft op
13-06-2015
De gevelsteen spreekt duidelijke taal. Meestoof de Nyverheid, opgericht in den jare 1871. Gevolgd door de namen van de oprichters, A. Nyssen en M. de Jager. ,,Mijn overgrootvader'', zegt Ineke Nijssen als de eerste oprichter ter sprake komt.

Enschedese woningen gecertificeerd
10-05-2015
Vijf van de veertien nieuwbouw-huurwoningen aan de Enschedese Tulpstraat zijn gecertificeerd volgens de normen van PassiefBouwen Keur.

Energiezuinigste scholen en kantoren
28-04-2015
MoBius consult heeft in opdracht van de Rijksoverheid onderzoek uitgevoerd naar recent opgeleverde energiezuinige scholen en kantoren. Het leverde een rapport op met de 14 energiezuinigste kantoren en 16 energiezuinigste scholen.

Nieuw hoofdkantoor voor Leefmilieu Brussel
30-03-2015
Leefmilieu Brussel betrekt een nieuw onderkomen, dat is ontworpen door architectenbureau cepezed in samenwerking Samyn & Partners. Het gebouw bestaat uit een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak. Vanwege de aard en voorbeeldfunctie van de gebruiker zijn er hoge duurzaamheidsambities nagestreefd.

Kennis energieneutraal bouwen schiet tekort
18-02-2015
Utrecht - Energieneutraal bouwen vergt kennis van zaken om een opdracht volgens de regels van de kunst uit te voeren. Opleveringsinspecties leren dat die kennis nog vaak ontoereikend is; met een mankerend resultaat tot gevolg.

Grote projecten winnen awards PassiefBouwen
12-02-2015
Utrecht - Een project van zes nieuwbouwhuurwoningen in Middelharnis en een woonzorgcomplex met 22 zorgappartementen in Vroomshoop hebben de PassiefBouwen Awards van de Stichting PassiefBouwen.nl gewonnen. Architect Carl-Peter Goosen van BouwQuest uit Ede ontving de PassiefBouwen Veer 2015.

Kleurrijk klaverblad te Hengelo
28-01-2015
Het eerste onderwijsgebouw in Nederland dat volgens de principes van het passief bouwen is gerealiseerd: lage energiekosten, extra isolatie en een ‘ademende’ gevel die volgens de architecten de werking heeft van een thermoskan.

Passiefhuizen in verkoop in Spaarndam
13-12-2014
Zeer zuinige passiefhuizen gaan op 16 december 2014 in de verkoop, in Spaarndam. 36 eengezinswoningen, waarvan 5 passiefhuizen, gebruiken nagenoeg geen energie voor het verwarming van de woning en het tapwater.

Bewoners van passief huis in Emmen krijgen certificaat
26-11-2014
EMMEN - Een van de eerste passief huizen van Drenthe wordt in Emmen gebouwd. De fundering van het huis staat al. In juli krijgen bewoners Sander en Zippora van der Laan de sleutel overhandigd. De woning is ontworpen door architect Ruud Room.

Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)
14-07-2014
De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) richt zich op verhuurders van huurwoning(en) in de gereguleerde huursector. Een aanvraag voor subsidie kunt u indienen van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2017.

Succesvolle PHPP cursus
08-04-2014
De PassiefBouwen Academy heeft op 20 en 27 maart wederom een succesvolle PHPP cursus georganiseerd. In twee cursusmiddagen kregen acht cursisten de nodige tekst en uitleg om zelf met de PHPP-rekenmethode van Passiefbouwen aan de slag te kunnen.

Gebruikershandleiding voor passief wonen
26-03-2014
Stichting PassiefBouwen.nl heeft een gebruikershandleiding voor wonen in een passief huis samengesteld.

Enschede grote winnaar PassiefBouwen Awards
24-01-2014
Bij de uitreiking van de PassiefBouwen Awards 2013, voor vorig jaar afgebouwde en gecertificeerde passief projecten, is ‘Enschede’ de grote winnaar geworden

Terugblik vakbeurs Energie
11-10-2013
Minister Blok van Wonen ziet grote kansen voor bedrijven die met innovatieve oplossingen komen voor energiebesparing.

Massief Passief bouwvisie
10-10-2013
Massief Passief bouwvisie: netto maandlasten voor bewoners blijvend lager!

Maxime Verhagen opent www.duurzameopleiders.nl
24-09-2013
De vakbeurs Energie 2013 in Den Bosch is onder meer van start gegaan met de lancering van de nieuwe site www.duurzameopleiders.nl door Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland. Op de site kan de professional in de bouw terecht voor cursussen op het vlak van energiezuinig bouwen, beheren en renoveren.

Meer dan vijftig workshops bij PassiefBouwen Event
02-09-2013
Het Passiefbouwen Event, dat wordt gehouden van 24 tot en met 26 september in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, biedt ruimte aan meer dan vijftig workshops. Experts geven tijdens deze workshops concrete voorbeelden van passief bouwen en helpen de kennis van bezoekers te verbreden.

Aspecten passief bouwen onder de loep bij event24 september 2013 - 26 september 2013
31-08-2013
Van 24 tot en met 26 september 2013 staan de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch in het teken van passief bouwen. Naast praktijkgerichte workshops kunnen deelnemers uitkijken naar een leerzaam inhoudelijk programma. Gerenommeerde sprekers gaan in op alle aspecten van passief bouwen.

Onderhandelingsresultaat Energieakkoord SER, basis voor tien jaar continuïteit
28-08-2013
De duurzame energiesector is tevreden met het resultaat uit de onderhandelingen rond het Energieakkoord binnen de SER. Na maandenlange onderhandelingen is er een gedetailleerd akkoord bereikt dat de basis legt voor een structurele omslag naar de inpassing van veel meer hernieuwbare energie in onze energievoorziening.

Samenwerking opleiders in duurzaamheid
16-07-2013
Op dinsdag 11 juni is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door AcademyNL, DWA en ISSO. Al hun cursussen over energetische verduurzaming van de gebouwde omgeving worden ondergebracht op een gezamenlijke website. Door deze samenwerking beogen de instituten een efficiënte inzet van hun specifieke kennis, mensen en middelen binnen de sector.

De Duurzame Energiesector steunt de hoofdlijnen van een Nationaal Energie Akkoord
12-07-2013
Met het Energie-akkoord op hoofdlijnen worden 15.000 nieuwe directe en indirecte banen geschapen, krijgt de economie een impuls van tientallen miljarden en gaat Nederland een bescheiden rol spelen bij het oplossen van het klimaatprobleem. Na bijna 7 maanden van onderhandelen is een akkoord op hoofdlijnen bereikt tussen de overheid, de milieubeweging, de vakbeweging, VNO-NCW, De Groene Zaak en de Duurzame Energie Koepel als vertegenwoordiger van de "Groene" werkgevers.

Kennisaanbod minister Blok
08-07-2013
Tijdens de officiële opening van het eerste passief kantoor van Nederland, de Graansilo in Middelburg, heeft minister Blok van Wonen en Rijksdienst het aanbod gekregen om de kennis over passief bouwen en kansen tot het weer op gang brengen van de bouw in ons land te vergroten.Het aanbod werd gedaan door Ir. Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl.

Samenwerking Woningborg en PassiefBouwen
25-03-2013
Woningborg en PassiefBouwen zullen vanaf 1 juli 2013 samenwerken op het gebied van bevordering van energiezuinig bouwen. Beide hadden al hun eigen keurmerk, Woningborg introduceerde in 2012 de module Energiezuinige Woning, PassiefBouwen voerde al in 2010 het keurmerk PassiefBouwen Keur. De kwaliteitskeurmerken bleken weinig van elkaar te verschillen, tijd om hun kennis en aanpak te delen.

Introductiecursus PassiefBouwen met succes van start
28-01-2013
Onlangs is met succes de recent ontwikkelde Introductiecursus PassiefBouwen van start gegaan.